غنا و موسیقی
وَ مِنَ الناسِ مَن یَشتَری لَهوَ الحَدیثِ لِیُضلَّ عَن سَبیلِ اللهِ بِغیرِ علمٍ و یَتَّخذَها هُزُواً اولئِکَ لَهُم عَذابٌ مُهینٌ. ( لقمان 6)
(( و برخی مردم خریدار سخنان بیهوده و سرگرم کننده اند تا بی هیچ دلیل علمی (دیگران را) از راه خدا گمراه کنند و آن را به مسخره گیرند،آنان برایشان عذابی خوار کننده است. ))
از دیدگاه اسلام آهنگ هایی که متناسب با مجالس فسق و فجور و گناه باشد و قوای شهوانی را تحریک نماید حرام است ولی اگر آهنگی مفاسد فوق را نداشت شنیدن آن مجاز است . امام باقر (ع) فرمود : غنا از جمله گناهانی است که خداوند برای آن وعده ی آتش داده است ، سپس این آیه را تلاوت فرمود : (( وَ مِنَ الناسِ مَن یَشتَری لَهوَ الحَدیثِ ….)) (1) بنابراین غنا از گناهان کبیره است زیرا گناه کبیره به گناهی گفته می شود که در قران به آن وعده ی عذاب داده شده است.
در سوره حج آیه 30 می خوانیم : (( وَاجتنبوا قولَ الزّورِ )) از سخن باطل دوری کنید. امام صادق (ع) فرمود : مراد از (( قول زور )) آوازه خوانی و غنا است. از امام صادق و امام رضا (ع) نیز نقل شده که یکی از مصادیق (( لهو الحدیث )) در سوره لقمان غنا است.
در روایات می خوانیم (2):
* غنا روح نفاق را پرورش داده و فقر و بدبختی می آورد.
* زنان آوازه خوان و کسی که به آنها مزد می دهد و کسی که آن پول را مصرف می کند مورد لعنت قرار گرفته اند همان گونه که آموزش زنان خواننده حرام است.
* خانه ای که در آن غنا باشد از مرگ و مصیبت دردناک در امان نیست ، دعا در آن به اجابت نمیرسد و فرشتگان وارد آن نمی شوند(3).
1- کافی ، جلد 6 ، ص431
2- این روایات در ابواب حرمت غنا در مکاسب محرمه و کتب روایی آمده است.
3- میزان الحکمه